Prefabrik Yapıların Kullanım Alanları


Prefabrik yapılar genel olarak pratik kurulum ve ısı yalıtımının ön planda olduğu çalışmalarda karşımıza çıkıyor. Normal ev ve iş yerlerinden çok daha kısa sürede kurulum işlemleri tamamlanarak kullanıma hazır halde teslim edilebilen bu yapılar, alandan tasarruf edilmesi gereken uygulamalarda sıkça kullanılan yöntemlerden bir tanesidir.

Günümüz teknolojisinin gelişmesi ile birlikte artık inşaat sektöründe de prefabrik yapılar karşımıza çıkıyor. Prefabrik yapıların bu kadar popüler hale gelmesindeki en büyük etkenler arasında, yüzlerce farklı görünüm seçeneğinin yanı sıra yüksek ısı ve ses yalıtımı, kolay kurulum imkanları ve isteğe göre kurulum öncesinde planlanabilen dış yapı seçenekleri yer alıyor. Peki, gün geçtikçe gelişen prefabrik yapıların avantajları nelerdir?

Prefabrik Yapıların Kullanım Avantajları Nelerdir?
Prefabrik yapılar diğer yapı türleri ile kıyaslandığı zaman çok daha kısa kurulum süresine sahiptir. Bu nedenle uzun inşaatlara gerek kalmadan çok daha kısa sürede istediğiniz yapıyı prefabrik olarak üretebilir ve kullanıma hazır halde teslim alabilirsiniz. Bunun yanı sıra prefabrik yapıların bir diğer avantajı, en dayanıklı modüler yapılardan birisi olmasıdır. İhtiyaca bağlı olarak üretilen prefabrik ev ve ofisler, özel şekilde planlanarak tam olarak ihtiyacınızı karşılayacak şekilde düzenlenmektedir.

Özellikle son dönemlerde sıklıkla karşılaştığımız deprem ve benzeri zemin kaymaları durumları klasik ev ve apartman yapıları için büyük risk oluşturmaktadır. Prefabrik tarzda üretilen ev ve ofisler ise diğer yapılara kıyasla çok daha esnek malzemelerden üretilmiştir. Yapıların yükü, duvar ve iç yapıda kullanılan diğer malzemeler arasında eşit olarak bölünmekte, klasik apartman yapılarında olduğu gibi taşıyıcı kolonlara yüklenmemektedir. Bu sayede zemin kayması ve deprem gibi durumlarda yapı esneklik payı ile birlikte tüm yükü kendi içerisinde dağıtmaktadır.

Tasarım Çeşitliliğinde Özgür Prefabrik Yaşam alanları
Prefabrik yapılar diğer yapılardan farklı olarak yüzlerce görünüm seçeneğine sahiptir. Bu sayede siz de ihtiyacınız olan sistemi seçerken, aynı zamanda kendinize özel tasarımlara da sahip olabilirsiniz. Ev, ofis ya da fabrika yapılacak arsanın büyüklüğüne göre, istenilen tasarımlarda prefabrik yapı siparişi verebilir, tüm ihtiyaçlarınızın tek seferde karşılanmasını da sağlayabilirsiniz.
Klasik yapılardan farklı olarak prefabrik yapılarda kullanılan tüm ürünler tamamen çevre dostu malzemelerden üretilmektedir. Bununla birlikte montaj işlemlerinin oldukça kısa sürmesi, kurulum aşamasında çevreye verilen rahatsızlığı da minimuma indirmektedir. Yapıların bu kadar hızlı sürede tamamlanabilmesindeki en temel faktör, prefabrik yapıların tamamlanmasında temel gerekmeden sadece zemine atılan grobetona ihtiyaç duyulmasıdır. Çift katlı prefabrik yapılarda ya da fabrikalarda ise zemine atılan rayde temelin üzerine yapının montajı gerçekleştirilmektedir.

Prefabrik Yapı Çeşitleri Nelerdir?
Prefabrik yapı denildiğinde akla direkt olarak prefabrik evler gelse de prefabrik olarak üretilen birçok yapı bulunuyor. Günümüzde en popüler kullanım alanına sahip olan prefabrik yapılar ev ve ofisler olsa da, prefabrik olarak üretilen fabrika, depo ve benzeri yapılar da bulunuyor.

Prefabrik fabrika ve depolarda kullanılan tüm inşaat elemanları, üretim aşamasında çeşitli güvenlik prosedürlerinden geçirilmektedir. Kurulum aşamasında ise taşıması gereken yük hesaplanarak, sistemin güvenliği kontrol altına alınmaktadır. Çeşitli güvenlik prosedürleri sayesinde, prefabrik fabrika, depo ve hatta sanayi tesisleri üretilebilmektedir.
İhtiyaca uygun olarak tasarlanabilen yapıları, prefabrik fabrika ve depoların sıklıkla tercih edilmesindeki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Sıradan ev ve binaların yanı sıra, prefabrik fabrika sistemlerinde kullanılan malzemelerin tümünün üretimi ve fabrikanın kurulumu ile birlikte geçen toplam süre, diğer inşaat türlerinden oldukça kısadır. Montaj süresinin bu kadar kısa olması, firmalara hem zaman açısından hem de ekonomik yönden tasarruflar sağlamaktadır.

Prefabrik Yapılarda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Prefabrik yapılar her ne kadar diğer yapılara kıyasla yüksek avantajlara sahip olsa da kurulum ve montaj işlemlerinde belirli detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Yapı her ne kadar prefabrik olsa da imar izni bulunmayan arsalara prefabrik ev ve benzeri yapıların inşa edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle arsa almadan önce imar durumunu kontrol etmeniz ve bunun ardından inşa işlemine başlamanız gerekiyor.
Prefabrik ev yaptıracağınız firmayı seçerken, firma güvenliğine ve önceki referanslarına dikkat etmeniz gerekiyor. Özok Çelik güvencesiyle alacağınız tüm prefabrik tek katlı ve çift katlı villaların yanı sıra ofis ve fabrika kurulumlarında üst düzey kalite ve müşteri memnuniyet garantisi sizleri bekliyor.